Новини

20фев
2023

IFC И ALD СИ ПАРТНИРАТ ЗА РАЗШИРЯВАНЕ НА ЗЕЛЕНИТЕ АВТОПАРКОВЕ НА РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ПАЗАРИ

IFC И ALD СИ ПАРТНИРАТ ЗА РАЗШИРЯВАНЕ НА ЗЕЛЕНИТЕ АВТОПАРКОВЕ НА РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ПАЗАРИ

IFC и ALD, водеща глобална компания за лизинг на автомобили и дъщерно дружество на Societe Generale, днес обявиха партньорство за намаляване на въглеродните емисии в транспорта чрез ускоряване на приемането и интеграцията на екологични превозни средства в развиващите се пазари.

Инвестицията от 400 милиона щатски долара на IFC ще помогне на ALD да развие зеления си автопарк, комбинация от хибридни, plug-in хибридни и електрически автомобили с батерии, в седем държави – Турция, Мексико, Индия, Сърбия, Румъния, България и Хърватия. Финансирането, реализирано с посредничеството на Societe Generale от името на ALD, се очаква да добави 15 000 екологични превозни средства с потенциал за намаляване на въглеродните емисии с 22 180 тона годишно в целевите страни до 2026 г.

Транспортът е факторът за изменение на климата с най-бърз растеж, като вече представлява 23 процента от глобалните емисии на парникови газове, свързани с енергията – 17 процента само от автомобилния транспорт – основна посока на фокус на декарбонизация. Иновациите и финансирането на екологични превозни средства биха могли да намалят милиони тонове въглеродни емисии, произвеждани от транспортния сектор в градовете по целия свят всяка година.

„Интеграцията на екологични превозни средства е важна част от намаляването на въглеродните емисии в развиващите се пазари.“ каза Махтар Диоп, Управляващ директор на IFC. „Партньорството с глобални играчи като Société Générale и ALD е възможност за IFC да увеличи финансирането за устойчива мобилност и отразява нашия ангажимент към финансиране на иновативни модели за решения в областта на климата.“ 

Насърчаването на електрическата мобилност е един от подходите, върху които се фокусира IFC, за да насърчи глобалния преход към нисковъглеродна икономика. Това е най-голямата единична инвестиция, която IFC е направила в подкрепа на екологични превозни средства.

„Като водещ глобален доставчик на устойчива мобилност, нашата роля е да осъществим енергийния преход в 44-те държави, в които оперираме“, каза Тим Албертсен, Главен изпълнителен директор на ALD. „Това финансово партньорство допълнително ще укрепи нашата стратегия за устойчива мобилност на развиващите се пазари, където интеграцията на автомобили с ниски емисии остава доста слабо и ще ни позволи да ускорим прехода към екологични превозни средства, за да се борим с изменението на климата в глобален мащаб.“

Това партньорство и инвестицията са насочени към подпомагане на изпълнението на основната стратегия на ALD, Move 2025, и насърчаване на устойчивата мобилност в клиентските решения чрез стимулиране на интеграцията на зелени автомобили с фокус върху електрически превозни средства с батерия.

Инвестицията се основава на работата на IFC в началния етап на подготовката на пазара и проектите. Оценка от 2021 г., фокусирана върху Бразилия, Индия и Мексико, заключава, че целенасоченото и достъпно финансиране по веригата за доставки на автомобили е от фундаментално значение за отключването на растежа на устойчивата мобилност на този тип пазари.

За IFC
IFC – член на Групата на Световната банка – е най-голямата глобална институция за развитие, фокусирана върху частния сектор на развиващите се пазари. Организацията работи в повече от 100 страни, използвайки своя капитал, опит и влияние, за да създава пазари и възможности в развиващите се страни. През фискалната 2022 година, IFC отделя рекордните 32,8 милиарда долара за частни компании и финансови институции в развиващите се страни, използвайки силата на частния сектор за прекратяване на крайната бедност и насърчаване на споделения просперитет, докато икономиките се борят с въздействието на COVID-19 пандемия. За повече информация посетете www.ifc.org.

За ALD
ALD е световен лидер в решенията за мобилност. Компанията предоставя пълен пакет лизингови услуги и управление на автопарка в 44 държави на клиентска база от големи корпорации, МСП, професионалисти и частни лица. Лидер в своята индустрия, АЛД Аутомотив поставя устойчивата мобилност в основата на стратегията си, като предоставя на клиентите си иновативни решения за мобилност и технологични услуги, и им помага да се съсредоточат върху основния си бизнес. Със 7 050 служители по целия свят, ALD управлява 1,81 милиона автомобила (в края на декември 2022 г.).ALD се котира на фондовата борса Euronext Paris (ISIN: FR0013258662; Тикер: ALD) и е включена в индекса SBF120. Societe Generale е мажоритарен акционер на ALD.

КОНТАКТ С НАС
+359 2 802 61 20