Mobility Blog

Как да направим кратките пътувания по-безопасни?

Как да направим кратките пътувания по-безопасни?

Често пътните инциденти се случват при пътуване до и от работа, когато пазарувате или водите децата на училище. В подобни случаи водачите използват пътища, които познават добре, и са склонни да не спазват нужните мерки за безопасност.

АЛД Аутомотив разработи серия от съвети за повишаване сигурността на пътниците при този тип пътувания на кратки разстояния:

Предпазен колан: Първото нещо, което трябва да направите, когато седнете в колата, e да си сложите предпазния колан - независимо колко кратко ще бъде пътуването и колко слаб може да е трафикът.

Предпазни седалки: Както възрастните пътници използват предпазния колан в автомобила, така и децата трябва да бъдат правилно разположени на своите детски столчета или седалки за автомобили със стегнат колан; освен това най-малките трябва да пътуват, обърнати назад.

Ограничения на скоростта и безопасна дистанция: Много е важно да се спазват ограниченията на скоростта, особено на градските пътища и в зоните за вход и изход на училищата, където пешеходците могат да се появят на пътя по всяко време. Освен това е задължително да спазвате безопасна дистанция от превозното средство пред Вашето, за да не се налага да натискате рязко спирачките при всяко непредвидено събитие на пътя.

Планиране на маршрутa: Въпреки че обикновено кратките разстояния са добре познати маршрути, препоръчително е да наблюдавате пътната обстановка в реално време, за да имате възможност да избегнете задръствания или злополуки по пътя. По този начин можете да планирате алтернативен маршрут при нужда.

Неблагоприятни и непредвидени обстоятелства: В същия дух като предишната точка, и въпреки че става дума за кратки и добре познати пътувания, времето и условията на движение може да варират, Ето защо трябва да бъдем концентрирани върху пътя и да избягваме разсейване - което често забравяме с деца в автомобила или заети с теми от забързаното ежедневие.

Алкохол и лекарства: Когато седнете зад волана, независимо колко кратко или познато е пътуването, трябва да сте напълно фокусирани. Някои лекарства може да причинят сънливост или нарушения в зрението, а това е опасно при шофиране. Разбира се не може да се шофира след употреба на алкохол.