Mobility Blog

Как да предпазим автомобила от слънцето?

Как да предпазим автомобила от слънцето?

При високи температури се увеличава рискът от повреди в автомобила, главно в охладителните системи, но топлината влияе и върху работата на двигателя и други чувствителни части на автомобила. Ето защо през летния сезон е нужно да полагаме специални грижи за автомобила:

Когато търсите паркинг, най-добре е да място на сянка - така боята на каросерията ще бъде по-добре защитена от слънцето, както и материалът на волана и седалките. В този смисъл, ако е невъзможно да паркирате на сенчесто място, не забравяйте да поставите сенник и протектори на волана, за да не се прегреят. Що се отнася до каросерията, слънцето влияе и на цвета, затова автомобилът трябва да се мие често, за да се отстранят всички корозивни вещества, които са полепнали по него.

Прекомерната топлина може да се отрази и на температурата на двигателя, така че я следете и ако тя е твърде висока, решение, което може да предотврати повреда, е да включите отоплението, за да освободите топлина. Поради същия проблем с прегряването трябва да обърнем специално внимание на охладителната система на автомобила. Климатикът трябва да е в перфектна изправност, за да се справи с високите температури.

Гумите също страдат повече при горещи условия. Важно е да проверявате налягането в гумите, защото ако те не са достатъчно напомпани, грайферът ще се нагрее още повече поради контакта с асфалта, което ще доведе до по-голямо износване на гумите. Същото се случва и със спирачната система, която винаги работи при високи температури, така че през летните месеци е по-лесно тя да прегрее, което би намалило полезния живот на спирачната течност и може да доведе до деформация на дисковете.

Към всичко това трябва да добавим, че обикновено в тези ваканционни периоди автомобилът извършва най-дългото пътуване за цялата година, така че ние от АЛД Аутомотив напомняме колко е важно да се правят периодични прегледи на автомобила и да шофираме по ефективен и неагресивен начин, като така допринасяме и за една по-устойчива мобилност.