Mobility Blog

Как да се погрижим за паркирания автомобил

Как да се погрижим за паркирания автомобил

За автомобилите ни не е добре да остават дълго време извън експлоатация. Ето няколко полезни съвета от АЛД Аутомотив за това как да се погрижите за автомобила в период, в който не го шофирате активно.

Напълнете резервоара 
Най-добрe е автомобилът да се съхранява с пълен резервоар - това намалява кондензацията и го предпазва от ръжда. При по-дългия престой е добре да се добави и стабилизатор в резервоара с гориво.

Проверете всички течности на автомобила
Всички течности като антифриз, хидравлични и спирачни масла трябва да бъдат проверени и напълнени до необходимото ниво.

Проверете гумите 
В случай, че не използвате автомобила си няколко седмици, може да се появят проблеми с гумите. Тежестта на автомобила оказва натиск върху тях, и проеокира деформация на протектора - за да го избегнете, напомпайте гумите до максималното позволено налягане. 
Инструкции за допустимите стойности ще намерите под капачката на резервоара, на колоната до шофьорската врата или в упътването за експлоатация на автомобила.
Преди да потеглите на дълъг път, задължително проверете състоянието на гумите.

Не ползвайте ръчната спирачка
Oставете автомобила, без да задействате ръчната спирачка, за да предотвратите залепване на спирачните накладки върху дисковете. Вместо това използвайте опори или големи камъни пред гумите, за да предотвратите потегляне

Палете мотора периодично
Препоръчително е да раздвижвате автомобила си за кратък период от около 15 минути поне веднъж седмично, но ако нямате възможност, можете да оставете двигателя да поработи за същия период на място. 
Това благоприятства омасляването на двигателя и е полезно за охладителната система, но най-вече ще предпази акумулатора на автомобила Ви.  

Измийте добре автомобила
Ако автомобилът ще стои дълго паркиран, измийте го добре.
Външните петна по боята (от кал, масло и други замърсители) с течение на времето увреждат лаковото и бояджийско покритие.

Паркиране в гараж  и на открито
Най-добре е автомобилът да се съхранява в гараж Постарайте се помещението да се проветрява периодично. Също така оставете прозорците на колата съвсем леко открехнати, за да избегнете събиране на влага вътре в купето.
При паркиране извън закрити паркинги, избирайте равно място без наклон, и разполагайте автомобила далеч от дървета. Ако се наложи да спрете под дърво, най-добре използвайте покривало за защита на колата.