Mobility Blog

Как да шофираме безопасно през есента?

Как да шофираме безопасно през есента?

През есента времето може да бъде доста променливо: само в рамките на няколко часа можете да изживеете проливен дъжд и горещо слънце. Именно за това трябва да се предприемат превантивни мерки.

АЛД Аутомотив представя няколко полезни съвета за безопасно шофиране.

Водете редовно колата си на преглед:

Едно от най – важните неща е: бъдете сигурни, че автомобила Ви е технически изряден. Също така, с настъпването на eсенния сезон, трябва да се обърне специално внимание на определени фактори, като светлини, чистачки, гуми и т.н.

Когато пътувате – запознайте се какво ще бъде времето там, където отивате:

Тъй като метеорологичните условия през есента може да бъдат много променливи, препоръчително е, да се запознаете какъв ще бъде климатът в района, в който ще шофирате.

Опасността от листата:

Един от основните белези на есента е падането на листата от дърветата. Гледката, която наблюдаваме през сезона е достойна за снимки с високи естетически качества, но тази безспорна красота може да представлява истинска заплаха за автомобилите. Независимо дали листата са сухи или мокри, те могат да доведат до загуба на контрол от водача на автомобила. Следователно, когато стигнем до път с много листа, трябва да намалим скоростта и да следваме маркировката.

Внимавайте и за локвите:

Дори когато е спряло да вали, бъдете внимателни с натрупването на вода и се опитайте да шофирате по централната част на пътя, където има по - малка вероятност да се образуват локви. И все пак, ако се случи така, че сте принудени да преминете през тях, не сваляйте крака от газта и преминете участъка с постоянна скорост. По този начин ще предотвратите навлизането на вода в ауспуха, което може да повреди автомобила.

Бъдете нащрек за животни на пътя:

Статистиката разкрива значителното увеличаване на животните на пътя през есента, особено при изгрев и залез. Ето защо трябва да шофираме с повишено внимание по отношение на този фактор. Много инциденти се случват, когато водачът се опитва да избегне животното твърде късно, или е шофирал с висока скорост и внезапно спре.

Вероятно най-важната препоръка в случая е да шофираме отговорно, спазвайки правилата за пътна безопасност, които предпазват нас и пътниците ни, както и другите участници в движението.

БОНУС: Съвети за шофиране при проливен дъжд

През есента има все по-често силни дъждове, които изискват повече концентрация, докато шофираме, а и смесването на вода с прах прави настилката хлъзгава и причинява множество инциденти.

АЛД Аутомотив представя на своите шофьори серия от съвети, които да направят шофирането по време на дъжд възможно най-безопасно:

  • Включете светлините: По време на дъжд, е много важно да бъдем с включени светлини, ако дъждът е много интензивен, могат да се включат и фаровете за мъгла.

  • Намалете скоростта и увеличете дистанцията: Препоръчително е да намалите скоростта, дори под ограничението на пътя, тъй като при по - висока скорост и силен валеж, видимостта е значително намалена.

  • Пазете се от аквапланинг: Aквапланинг се получава от хлъзгане на гумата по пътя заради финия слой вода, който не позволява сцепление с повърхността. Когато забележите локви на пътя, е препоръчително да намалите скоростта. В ситуация на аквапланинг най-добрата маневра е да държите здраво волана и да не променяте пътя на автомобила, докато гумата отново не докосне пътната настилка.

  • Поддържайте чистачките си в добро състояние: Въпреки, че това е препоръка, която е очевидна, при първите признаци на износване, е препоръчително да смените чистачките на автомобила си.

Свържете се с АЛД Аутомотив - експертът в оперативния лизинг на автомобили, за да обсъдите възможностите да оптимизирате своя фирмен автопарк.

Наясно ли сте с концепцията на оперативния лизинг? Всичко, което трябва да знаете, можете да видите тук