Mobility Blog

Как да шофираме по второстепенни пътища

Как да шофираме по второстепенни пътища

Второстепенните пътища са по-опасни от магистралите, тъй като настилката обикновено е в по-лошо състояние и може да е стара. Освен това пътищата в планините често се състоят от тесни ленти, остри завои и дават слаба видимост или пък има нужда да навлезете в противоположната лента, за да изпреварите друго превозно средство.

Ние от АЛД Аутомотив събрахме за Вас полезни съвети за безопасно шофиране по второстепенни пътища:

  • Карайте близо до банкета. Това ще даде по-добра видимост на другите шофьори и ще Ви позволи да се разминете по-безопасно с автомобилите, които идват от обратната посока.
  • Поддържайте правилната дистанция - разумното разстояние от превозните средства пред нас ни позволява да реагираме адекватно на внезапно или непредвидено спиране и улеснява изпреварващите автомобили.
  • Използвайте добре светлините през деня. Това ще даде по-добра видимост на Вашето превозно средство за други шофьори, особено в планински участъци или пътища с гъста растителност отстрани на пътя. Като цяло видимостта на второстепенните пътища е по-ниска, отколкото при други видове пътища, така че е препоръчително водачът да провери дали цялата система за осветление работи правилно, преди да започне пътуването.
  • Шофирайте внимателно. От съществено значение е водачът да е напълно сигурен в маневрата, която ще извърши, преди да започне изпреварване - внимателно анализирайте разстоянието, времето и скоростта.
  • Погледнете далеч напред при планирането на маневри. Това ще Ви позволи като шофьор да разберете дали имате време да извършите маневрата, както и да намалите скоросттапри наближаващ завой, ще видите навреме пешеходци или велосипедисти.
  • Внимавайте с животни, велосипедисти или пешеходци. Доста често се срещат второстепенни пътища със знаци, обозначаващи присъствието на диви животни и велосипедисти; ето защо е препоръчително да шофирате с разумна скорост и повече внимание, и да поддържате подходящо странично разстояние.

Накрая е важно да подчертаем, че има определени правила, които важат за всички видове пътища и са от съществено значение за безопасността на пътищата. Това са например правилата, които забраняват консумацията на алкохол или наркотици, уточняват правилното използване на предпазния колан от всички пътници, и препоръчват да пътуватме, когато сме отпочинали и спокойни.

Следвайки основните правила за безопасност по пътищата, като се съобразяваме и със спецификите на конкретния маршрут, ще се предпазим от рискови ситуации.

В АЛД Аутомотив ние винаги сме на линия да Ви съдействаме в развитието на фiрмения автопарк.

Очакваме Вашето обаждане!