Mobility Blog

Четири технологии, които ще се развият през 2020 г.

Четири технологии, които ще се развият през 2020 г.

Според проучване, представено от американската консултантска компания Gartner, три от четири автомобилни компании инвестират значително в нововъзникващите технологии. Този консултант също така прогнозира, че преди 2021 г. ще има значителен растеж на определени технологии, базирани на по-цифровизирано изживяване. Кои са четирите най-важни технологии?

Според Gartner около 15% от всички взаимодействия с клиентите, които се случват преди 2021 г., вече ще се обработват единствено от изкуствен интелект, представляващ експоненциален ръст от около 400% в сравнение с 2017 г. Но в допълнение към изкуствения интелект, хибридизацията и електрификацията, технологията Eye-Tracking, развитието на автономния автомобил и свързаната кола ще бъдат четирите технологии, които ще претърпят най-важното развитие през следващата година.

Хибридизация и електрификация

Влизането в сила по-рано тази година на наредбата, наложена на производителите на автомобили за намаляване на емисиите на CO2 за всички автомобили, продавани в Европа до 95 г / км, води сектора към прогресивна хибридизация и електрификация на моделите.

Така на неотдавнашния CES 2020 в Лас Вегас бяха представени някои от най-важните новости в това отношение, като впечатляващите експонати – електрическият SUV Ocean на марката Fisker или новият Mercedes Vision AVTR. По-ефективните двигатели и по-голямата електрическа автономност са сред ключовите фактори, които ще доведат до динамично развитие в това отношение.

Технология Eye-Tracking

Много от най-важните автомобилни марки на пазара инвестират голяма част от бюджета си за научноизследователска и развойна дейност в създаването на все по-безопасни и усъвършенствани автомобили. В този смисъл технологията за наблюдение на водача, която използва проследяване на очите, е една от най-добрите възможности днес.

Тези системи използва по-специално разпознаване на лица и проследяване на очите, което позволяват получаване на повече информация за вниманието, бдителността или концентрацията на водача по време на шофиране като начин за активно предотвратяване на всякакъв вид разсейване, което може да причини инцидент.

Автономни автомобили

През последните няколко години имаше важни технологични разработки, които направиха възможно първите стъпки към автономната кола. Въпреки че сегашното ниво не позволява шофиране без човешки надзор, истината е, че много превозни средства вече имат функции като адаптивни круиз-контроли, 360-градусови камери за виждане, ултразвукови сензори или радари от всякакъв вид.

Много компании са ангажирани с автономните технологии като начин за повишаване на сигурността, намаляване на задръстванията в трафика и улесняване на пътуването. Според Европейския парламент обаче истинско автономно шофиране на ниво 5 (пълна автоматизация) няма да бъде възможно преди 2030 г. Според мнозина 2020 г. ще бъде важна година по отношение на технологичните разработки, които ни доближават до автономните автомобили

Свързани автомобили и Mirror Link

Все повече и повече превозни средства включват всички видове мултимедийни технологии, за да направят живота в автомобилите по-удобен и забавен. В този смисъл се очаква през 2020 г. 100% от новите европейски автомобили да имат цифрови развлекателни, комуникационни и навигационни услуги

Освен това до 2030 г. се изчислява, че 70% от автомобилите, които кръстосват Европа, ще бъдат свързани.

Освен това технологията Mirror Link, един от основните стандарти, позволяващ мобилният телефон да се контролира от екрана на автомобила, все повече се разпространява сред марките. По този начин той вече е съвместим с повече от 1 400 модела смартфони, което позволява повишаване на сигурността в автомобила, като се избягват всякакви разсейвания чрез дублиране на екрана на телефона на мултимедийния дисплей на автомобила.