Mobility Blog

10 съвета за по-екологично шофиране

10 съвета за по-екологично шофиране

Да бъдем екологично отговорни на пътя означава не само да използваме електрически или хибриден автомобил, но и да прилагаме екологичен стил на шофиране.

Дори да управлявате конвенционален автомобил, в няколко лесни стъпки можете да възприемете екологичен стил на шофиране и да намалите разходите, включително и за гориво.

АЛД Аутомотив подготви за водачите обобщение на най-добрите практики за устойчиво поведение при шофиране:

  • Намалете скоростта навреме, когато трябва да забавите или спрете. Не натискайте направо спирачката, а освобождавайте газта постепенно и своевременно. По този начин ще намалите разхода на гориво, гумите и накладките ще се износват по-бавно,  а автомобилът ще се амортизира по-малко.
  • Шофирайте последователно и спазвайте дистанция  с автомобила пред Вашия. Разходът на гориво се увеличава при скорост над 100 км / ч. Като избягвате внезапни ускорявания и спирания и поддържате постоянна скорост, ще намалите емисиите на CO2 и ще защитите околната среда. Ако колата Ви има круиз контрол, активирайте го и стилът на шофиране ще бъде по-последователен и съответно -  по-екологичен.
  • Избягвайте кратки пътувания. Двигателят достига своята оптимална работна температура след няколко километра. Докато двигателят не се загрее, разходът на гориво ще бъде много по-висок от нормалния.
  • Избягвайте задръстванията, защото те изискват много движение на автомобила от празен ход, ускоряване, спиране и работа на двигателя на празен ход. Винаги, когато е възможно, се опитвайте да планирате пътуванията си за време, в което движението е по-малко интензивно.
  • Използвайте правилната предавка. Ако автомобилът е с механична скоростна кутия, превключете на по-висока предавка в подходящо време, за да не се натоварва излишно двигателят, и да не се увеличава разходът на гориво, което води и до повече замърсяване на околната среда. За икономично шофиране скоростите се сменят до около 2000 об / мин за дизеловите двигатели или около 2500-3000 об / мин за бензиновите двигатели.
  • Избягвайте спиране на празен ход - празен ход е, когато водачът остави двигателя да работи, а автомобилът е спрян. Трудно ще избегнете работещия двигател при изчакване на светофар или докато се намирате в бавно движещ се трафик. Но при други обстоятелства празният ход не е нужен.
  • Осигурете необходимата техническа поддръжка на автомобила. Резултатите ще бъдат: по-ниски въглеродни емисии, липса на течове на масло, намален разход на гориво и следователно по-ниско ниво на замърсяване.
  • Проверявайте налягането в гумите. Оптималното налягане в гумите се определя от производителя, така че проверявайте редовно налягането и ако автомобилът Ви е напълно зареден с гориво, можете леко да го увеличите. Ниското налягане в гумите вреди на автомобила: увеличава се ненужното износване на гумите, характеристиките на автомобила се влошават, а разходът на гориво се увеличава.
  • Избягвайте превозването на ненужни предмети с автомобила. Ако не се нуждаете от багажника на покрива или велосипеда, свалете ги и така ще се намали въздушното съпротивление. Всеки килограм по-малко означава намален разход на гориво.
  • Помислете дали наистина имате нужда от климатик или подгряване на седалките. Удобството по време на шофиране е важно, но решете дали да използвате тези функции, когато се стремите към по-нисък разход на гориво