Mobility Blog

10 съвета за по-икономично шофиране

10 съвета за по-икономично шофиране

Вашата сметка на бензиноколонката постоянно се увеличава? Дошъл е моментът да действате! Прочетете нашите 10 практични съвета, за да си възвърнете контрола при зареждането с гориво.

Вашият доверен консултант в сферата на мобилността АЛД Аутомотив споделя работещи начини да управлявате разхода за гориво.

1. Оставете двигателя да загрее

Един студен двигател консумира до два пъти повече гориво от загретия двигател. Затова го оставете да загрее. Можете, също така, да паркирате на заден ход. Така ще трябва да направите по-малко маневри след като запалите двигателя и ще можете да потеглите спокойно.

2. Не карайте прекалено бързо

Знаете ли, че консумирате до 25% повече гориво, ако шофирате със скорост 130 км/ч вместо със 100? Най-ефективният начин да пестите гориво е да вдигнете десния си крак. Да не говорим, че ще ви спести и глобите за превишена скорост.

3. Круиз контролът е ваш приятел

Ускоренията са като черна дупка за горивото. Стремете се да шофирате, доколкото е възможно, с постоянна скорост, използвайте възможно най-високото предавателно съотношение и избягвайте внезапното спиране. Най-лесният начин да практикувате този стил на шофиране е да включите круиз контрола.

4. Предвиждайте

Погледнете далеч пред вас и предвидете максимално напред. Светофарът ще мине на червено? Приближавате се към задръстване? Намалете скоростта много преди това. Когато колата ви забавя ход, тя прекъсва захранването с гориво, което ви позволява да правите значителни икономии. Също така запазете дистанция и не променяйте лентата, ако не е абсолютно необходимо.

5. Погрижете се за колата си

Грижете се за редовната поддръжка на колата си. Зле поддържан автомобил може да харчи 5% повече гориво, без да забележите това. Изхабените свещи, запушена охладителна система или запушен въздушен филтър са някои от нещата, които трябва да се следят, за да се намали консумацията на гориво на автомобила ви.

6. Проверявайте налягането на гумите

Гумите, които не са достатъчно напомпани, са по-меки и по-широки, което увеличава съпротивлението при движение и следователно вашето потребление (от 2 до 3%). Накратко, проверявайте редовно тяхното налягане!

7. Нито твърде горещо, нито твърде студено

Избягвайте ненужната работа на задните стъклочистачки и устройствата против замръзване. Това увеличава разхода на гориво с 3 до 5% повече. Климатикът е също толкова разорителен, защото с него това увеличение може да достигне до 10%. Използвайте ги умерено! По-добре свалете стъклото на прозореца, ако карате в града. Но избягвайте да правите това по магистралата, тъй като така може се да наруши аеродинамиката на вашия автомобил, което ще увеличи консумацията на гориво.

8. Потърсете камион

Знаете ли, че не е нужно да натискате педала на газта толкова много, когато карате зад камион, автобус или друго превозно средство, по-голямо от вашето? Тогава то действа като преграда за вятъра. Но бъдете внимателни, не се прилепвайте към бронята на камиона, защото водачът няма да може да ви види!

9. Преминете на по-висока предавка колкото е възможно по-бързо

Сменете предавката когато достигнете 2500 оборота в минута с бензинов двигател и 2000 оборота в минута с дизелов автомобил. Уверете се, че двигателят продължава да работи спокойно. И се стремете да взимате завоите на трета, а не на втора, за да останете в ниските обороти.

10. Планирайте маршрута си

Проверете предварително дали има задръствания или отклонения по маршрута, по който искате да пътувате. Всяко отклонение ще ви отнеме време, а ще консумира и гориво. А за кратки пътувания, защо да не се качите на колелото си? Добре е за вашия портфейл, а също и за околната среда и за вашето здраве!