Съвети за безопасно шофиране през зимата

Вижте нашите практични съвети за периодите, в които трябва да шофирате при зимни условия.

Проверете автомобила си, преди да тръгнете на път

Налягането в гумите - то трябва да е по-високо, ако превозното средство е много натоварено (вижте ръководството на превозното средство). Не забравяйте да проверите налягането на резервната гума, преди да тръгнете на почивка.

Светлините - Проверете дали предните, страничните и задните светлини, мигачите и фаровете работят добре и дали няма сняг по тях.

Грайферите на гумите - сменете гумите си, ако дълбочината на грайфера е по-малка от 3 мм при зимните гуми.

Течностите - проверявайте редовно нивата на всички течности, включително и на маслото. Не забравяйте, че това се прави само при студен двигател.

headers-pages-web9

Борба със студа

Подгответе автомобила си:

 • Антифриз: напълнете резервоара за миене на предното стъкло със зимна течност за чистачки, а охладителната система на автомобила - с течен антифриз.
 • Защитете предното си стъкло: поставете защита на предното си стъкло, за да намалите шансовете за замръзване.
 • Ръчна спирачка: в случай на опасност от замръзване през нощта, не използвайте ръчната спирачка на равен път или лек наклон. Вместо това включете първата или задната предавка. По този начин ще избегнете блокиране на ръчната спирачка.
 • Зимни гуми: уверете се, че автомобилът Ви е оборудван със зимни гуми. Те се представят по-добре, когато температурите са по-ниски от 7 градуса по Целзий.
 • Махнете снега и леда от предното стъкло и прозорците, огледалата, покрива и светлините на Вашия автомобил. Изтръскайте снега от обувките си, за да не се плъзне крака Ви по педала.
 • Използвайте пластмасова стъргалка за лед или спрей за размразяване, за да отстраните леда от предното си стъкло и прозорците. Уверете се, че винаги имате спрей за размразяване - в случай, че вратата замръзне и не можете да влезете в автомобила си.
 • Проверете акумулатора, защото често именно той е причина за проблеми със стартирането на двигателя, когато температурите са ниски. Направете проверка на акумулатора своевременно и го заменете, ако е необходимо. Ако имате проблеми със стартирането на колата си, не забравяйте да изключите всичко, което не е свързано със стартирането на автомобила -  радиото, светлините.
 • Правилният начин за стартиране на двигателя - по-добре е да направите няколко кратки опита за стартиране, отколкото единичен дълъг. Опит, който продължава твърде дълго, може да повреди акумулатора Ви.

Mistake BG

 1. Загряване на двигателя: Няма голяма полза от загряването на двигателя преди шофиране. Дори при ниски температури, двигателят Ви ще бъде затоплен правилно само след няколко километра. Оставянето на автомобила да стои неподвижно с двигателя на празен ход просто ускорява износването на двигателя, като същевременно вреди на околната среда. По-добре е да стартирате двигателя и да започнете да шофирате веднага с разумна скорост.
 2. Натискане на газта при стартиране на двигателя: при новите автомобили, ако давате на двигателя газ, когато го стартирате, нарушавате процеса на електронно впръскване и запалване
 3. Използване на топла вода за размразяване на прозорците и предното стъкло: Температурната разлика е достатъчна за напукване на предното стъкло. А водата, която изливате върху прозорците, може да замръзне.
 4. Използване на чистачки за отстраняване на лед: Това уврежда чистачките Ви и оставя слой, който не Ви позволява да виждате през цялото предно стъкло!
 5. Принудително отваряне на вратите: Вратите не се отварят заради студа? Не ги дърпайте, защото ще се разкъса гуменото уплътнение - вместо това натиснете.

Карате електрически автомобил?

headers-pages-web51

Зимата невинаги е благосклонна към електрическите автомобили. Ниските температури намаляват пробега до по-кратки разстояния от тези, с които сте свикнали.

 • Оставете автомобила включен в зарядната станция възможно най-дълго. През зимата зареждането на батерията отнема повече време. Загрейте кабината, докато автомобилът ви все още е включен.
 • Когато шофирате, използвайте отоплението на седалките или отоплението на волана, ако е възможно. Те използват по-малко енергия от батерията в сравнение с нормалното отопление.

Шофирайте внимателно!

 • Включете фаровете за къси светлини, когато шофирате. Те са по-ярки от дневните светлини. Освен това, когато фаровете Ви са включени, задните светлини се включват и правят автомобила много по-видим.
 • Без круиз контрол - когато шофирате през зимата, винаги трябва да имате пълен контрол върху автомобила си. Така че, не използвайте круиз контрола.
 • Шофирайте внимателно! Спазвайте адекватна на скоростта и спирачния път дистанция с превозното средство пред Вашето, ограничете използването на газта, спирачката и съединителя, избягвайте внезапните движения на волана и поддържайте ниски обороти. Тествайте състоянието на пътната настилка. Шофирайте с ниска скорост и внимателно проверявайте колко е хлъзгаво.

Спирачки

headers-pages-web63

Спирачен път
Оставете по-голяма дистанция между Вашия автомобил и този пред Вас. Спирачният път на хлъзгава пътна настилка е два пъти по-дълъг от този върху суха настилка.

Как спирате на хлъзгава пътна настилка?
Ако не е необходимо да спирате рязко, натискайте леко спирачките, докато сменяте предавките (при ръчна скоростна кутия). Резки, внезапни маневри или спирания със сигурност не се препоръчват.

Подхлъзване? Натиснете съединителя!
Ако усетите, че автомобилът Ви се плъзга, незабавно натиснете съединителя. Това позволява на автомобила да възстанови сцеплението. Меко освободете съединителя, така че да възвърнете контрола. Естественият рефлекс е да разгледате възможните препятствия, които бихте могли да ударите, но най-добре е винаги да гледате мястото, към който искате да карате.

Спиране при авария
Всички автомобили, произведени след 2003 г. са оборудвани с abs. Благодарение на тази антиблокираща спирачна система вече няма нужда да се притеснявате, че натискате педала на спирачката с пълна сила. Педалът може да започне да вибрира: това е abs системата, която започва да работи. Можете да продължите да натискате педала.

Вижте тук нашите специални съвети по отношение на третирането на повърхностите в автомобила

LP

Винаги, когато имате нужда, можете да се свържете с нас на +359 2 802 61 20.

Отказ от отговорност: Цялата информация  в тази статия е предоставена само за информация и АЛД Аутомотив не поема никаква законова отговорност по отношение на разбирането и прилагането на тези съвети.

КОНТАКТ С НАС
+359 2 802 61 20