Mobility Blog

За безопасно пътуване по време на коледните и новогодишни празници

За безопасно пътуване по време на коледните и новогодишни празници

Вижте нашите насоки за това как да шофираме отговорно и безопасно през празничния сезон, така че да се насладим на безпроблемни пътувания и прекрасни почивни дни.

От началото на месеца започна активният празничен сезон и все повече хора пътуват, за да споделят специалните моменти със семействата, близките и приятелите си. 

Ето няколко съвета от АЛД Аутомотив за разумно поведение на пътя:

1.    Срещу умората:  дългите събирания в кръга на близки и приятели през празничния сезон са приятни, но може да бъдат и уморителни. Ето защо е важно преди продължително пътуване да си осигурим максимално добра почивка, така че да бъдем адекватни зад волана, както и да правим кратки спирания за раздвижване и отмора. 
2.    Избягвайте прекалено големи количества храна: по време на празниците е нормално да се наслаждаваме на изобилието от храна, но въпреки това е важно да не прекаляваме с яденето точно преди път. Концентрацията на водача е ключов фактор за безопасността на пътя, но тя значително намалява непосредствено след хранене. 
3.    Ограничете определени храни: има храни, които могат да повлияят негативно на качеството на шофиране и да ни направят по-сънливи и недостатъчно внимателни. Затова е добре преди да седнем зад волана да избягваме мазни, висококалорични храни, както и такива с високо съдържание на захар.
4.    Без алкохол зад волана: естествено, консумацията на алкохол и всякакви наркотични вещества, е напълно забранена преди шофиране. 
5.    Внимавайте с приема на медикаменти: по време на зимния сезон често ни се налага да приемаме различни лекарства, свързани с  настинки, грип, а и други заболявания. Много е важно да четем внимателно листовката на медикамента, който приемаме, защото е възможно той да причинява странични ефекти като сънливост и други, които пречат на шофирането ни.

Заедно с това да избягваме умората преди път, е задължително и да си припомним основните навици на водача за по-сигурен път:

1.    Да не използваме телефона си: концентрацията върху пътя е основен приоритет по време на шофиране – ето защо нека отложим разговорите по телефона и   размяната на съобщения за по-късно.
2.    Да поставяме предпазните колани: в никакъв случай не е пресилено да твърдим, че коланите спасяват животи - предпазните колани са от първостепенно значение за предотвратяване на нараняванията в случай на инцидент, и всички пътници в автомобила трябва да ги носят.
3.    Да проверим автомобила: важно е преди да тръгнем на път да проверим дали автомобилът е в най–доброто си състояние – включително гумите, спирачките, светлините и всичко необходимо - особено по това време на годината, когато неблагоприятните условия може да повлияят на шофирането.
4.    Да спазваме винаги правилника за движение по пътищата: за да пътуваме сигурно винаги трябва да спазваме ограниченията за скорост и всички правила за движение.
5.    Да планираме пътуването: преди да тръгнете, особено на дълъг път, е важно предварително да проверите пътните условия и времето, и да планирате маршрута си , за да намалите стреса и непредвидените ситуации.

Можете да прочетете и специалната подробна статия на АЛД Аутомотив, посветена на спецификите при шофиране в зимни условия тук.