Mobility Blog

7 ключови съвета за шофирането през зимата

7 ключови съвета за шофирането през зимата

Шофирането през зимните месеци може да бъде доста предизвикателно. Насочваме вниманието ви върху 7 точки, за да се чувствате по-спокойни зад волана през този сезон.

По-малко светлина

По-слабата светлина през деня и по-кратката светла част на денонощието са сред сериозните предизвикателства  пред шофьорите през зимните месеци. Шофирането при слаба светлина изисква повече концентрация, намалява вниманието, уморява ни повече и ни прави по-сънливи. 

Силен вятър

Силният вятър през сезона може да затрудни много шофирането ни. 
Важно е колко е силен вятърът, както и посоката му. Можем да се ориентираме за това основно по крайпътните дървета, така че да вземем предвид, докато караме. С особено внимание трябва да подхождаме към изпреварването на камиони при вятър, така че нека държим здраво волана и да се коригираме, ако се отклоним от траекторията си.

Дъжд

Дъждът е изключително често явление през всички сезони, но в България особено през зимата. Не само проливният, но и слабият дъжд провокират значителни трудности при шофирането.

Дъждът намалява видимостта и сцеплението на гумите на автомобила с пътната настилка. Когато загубата на сцепление е пълна, гумите вече не са в контакт с пътя поради слоя вода между асфалта и протектора – това явление се нарича аквапланинг. В тези случаи е необходимо да запазим спокойствие, да държим здраво волана, да не ускоряваме, и да не спираме, докато не възстановим сцеплението.

При дъжд, както и при шофиране в условията на други неблагоприятни фактори, ключово е спазването на по-голяма безопасна дистанция с околните автомобили.

Мъгла

Мъглата е доста често срещано атмосферно явление през зимата. Важно е да увеличим безопасната дистанция от превозното средство отпред и да не забравяме да изключваме светлините за мъгла, когато нямаме нужда от тях. И също да имаме предвид, че шофирането в мъгла уморява по-бързо и затова трябва да караме с повишено внимание.

Заледени и заснежени пътища

Разбира се, основни предизвикателства при шофиране през зимата са заснежените и заледени пътища. В тези условия трябва да бъдем подготвени за различни ситуации.

Основно правило при шофиране в зимни условия е да сте оборудвани с подходящи гуми. Ако ще преминавате по силно заснежени пътища, не забравяйте да вземете и вериги, които да използвате при нужда, и бъдете уверени, че сте наясно как да ги монтирате.  

Освен снега, ледът също не бива да се пренебрегва, още повече, че е много по-малко видим от снега и в тази връзка може да попаднем на него неочаквано. Заледените участъци обикновено са в сенчести райони с много влага. Ако се натъкнем на заледен път, трябва внимателно да вдигнем крака си от педала на газта и да се опитаме да контролираме траекторията с леки движения.

Поддръжката 

Доколкото обслужването и поддръжката на автомобила винаги са важни, то през зимата значението е още по-голямо. Трябва да бъдем готови да посрещнем неблагоприятните метеорологични условия с автомобил в отлично състояние, за да минимизираме рисковете. 

Важно е да бъдат изрядни всички светлини – така че да виждате и да бъдете виждани. 

Ключова е ролята на гумите, които осигуряват единствения контакт на автомобила с пътя. 

Проверката на течностите и акумулатора е задължителна преди път. 

Също така проверете и ако е небходимо - сменете чистачките на предното стъкло.

Зимни гуми

Използването на подходящи за сезона гуми е от първостепенно значение за сигурността и стабилността при шофиране. 

Спецификата на гумите, подходящи за зимни условия идва най-вече от качеството на каучука и шарката на протектора при гумите – за тях се използва по-мека каучукова смес, която издържа при ниски температури и хлъзгави настилки, протекторът съответно е с по-дълбок грайфер, както и т.нар. ламели.

Най-добра ефективност на гумите, подходящи за зимни условия, се наблюдава при температури под 7 градуса по Целзий, а при гумите, подходящи за летни условия – над  7 градуса по Целзий.