Mobility Blog

Как да шофираме безопасно при слаба светлина

Как да шофираме безопасно при слаба светлина

През зимния сезон светлите часове от деня са по-малко и ни се налага да шофираме при ограничена естествена светлина. Ето няколко ключови съвета от АЛД Аутомотив, които ще ви помогнат да шофирате по-спокойно.

Светлини

Правилното използване на сигналните светлини и адекватната комуникация с останалите превозни средства, така че да даваме ясни знаци относно намеренията си на пътя, са важни фактори за сигурността.

Шофирането с повредени светлини или зле регулирани фарове се отразява, както на водача, така и на останалите участници в движението.

Неправилно функциониращите светлини могат да попречат на другите да ни видят или дори да заслепят шофьорите на околните автомобили. Затова винаги бъдете уверени, че светлините на автомобила Ви са в изрядно състояние.

Зрение

Разбира се, състоянието на зрението на водача също е от решаващо значение. Оказва се, че доста хора на практика шофират с по-слабо зрение от необходимото, а немалко водачи също имат сериозни проблеми с разчитането на пътните знаци. Всички разбираме, че тези фактори са притеснителни и правят предизвикателствата на пътя сериозни.

В случай, че срещате подобни затруднения, погрижете се за състоянието на зрението си, така че да виждате добре на пътя и да се чувствате сигурни.

Шофиране през нощта

Шофирането при намалена естествена светлина и през нощта също изисква повишено внимание.

През нощта остротата на зрението е възможно да намалее с до 70 %.

Проучвания показват, че много водачи избягват да шофират през нощта заради дискомфорта, който изпитват. На разсъмване и при залязващо слънце също доста шофьори са силно притеснени от бързо променящата се светлина.

Ако и Вие не се чувствате достатъчно уверени в подобни условия, обмислете други възможни варианти.