Mobility Blog

Как да шофираме при силен вятър?

Как да шофираме при силен вятър?

През пролетта и есента не са рядкост дните със силен вятър. Ние от АЛД Аутомотив подготвихме няколко ключови съвета, които да ви помогнат да шофирате по-спокойно в подобни ситуации.

В случаи на силни ураганни ветрове и дъждове е препоръчително да избягвате пътуване с автомобил, освен ако това не е абсолютно необходимо. Ето и нашите конкретни насоки, когато ви се налага да шофирате в дни със силен вятър:

  • Планирайте пътуването си предварително: Важно е да проверите прогнозата за времето, преди да тръгнете. Ако не можете да отложите пътуването, информирайте някого за маршрута и очакваното време на пристигане и поддържайте връзка по време на пътуването.
  • Спазвайте безопасна дистанция: Това е основно правило при дъжд и силни пориви на вятъра, тъй контрола над автомобила може да бъде по-труден.
  • Намалете скоростта: От съществено значение е да шофирате с подходяща скорост за тези неблагоприятни метеорологични условия. Всъщност дори е препоръчително да намалите скоростта си под допустимото ограничение, за да владетте добре автомобила.
  • Дръжте здраво волана: Важно е да държите и двете си ръце на волана и да сте подготвени да реагирате на внезапни пориви на вятъра, които може дори да преместят автомобила.
  • Избягвайте изпреварване: Това е една от най-фундаменталните, но ефективни мерки да изягваме рисковете, докато шофираме при силен вятър. Особено важно е да внимаваме на открити места или мостове, където поривите на вятъра може да бъдат по-силни.
  • Използване на светлините: При подобни метеорологични условия видимостта на водача обикновено намалява, а също и възможността да бъде видян от останалите участници в движението, затова е важно да шофирате с включени светлини.
  • Избягвайте райони с опасност от наводнения: Въпреки че може да изглежда очевидно, от жизненоважно значение е да се избягва преминаването през наводнени пътища, въпреки указанията на GPS или факта, че пътуването трябва да се осъществи по този път.

В допълнение към тези препоръки е важно винаги да следваме предупрежденията и общите насоки на властите за движение по пътищата. В случай, че условията се влошат прекомерно по време на пътуването, водачът трябва да паркира автомобила на безопасно място, далеч от дървета и други елементи, които може да бъдат откъснати от силния вятър.